Pinguïns ruiken zich thuis


Dat vogels ook kunnen ruiken, is pas kort bekend. Nu blijken pinguïns aan de reuk familieleden en het thuisnest te herkennen.

De hele wereld leefde mee met de keizerspinguïn Happy Feet, die een paar weken geleden in Nieuw-Zeeland opdook, kennelijk verdwaald vanuit Antarctica. Na te zijn losgelaten op zee een flink eind op weg naar de Zuidpool, verloor Happy Feet zijn zender en is nu spoorloos. Schrale troost: mocht ´ie nog zwemmen, dan ruikt hij waarschijnlijk wanneer hij thuis is.

Snif snif.. Partner of familie? (Keizerspinguins)

Onderzoekers van de universiteit van Chicago in de VS bestudeerden de bedreigde Humboldt-pinguïns gehouden in Chicago Zoo. Van de in holen langs rotskusten broedende pinguïnsoort, trekken de jonge dieren na het verlaten van het nest maanden naar zee. Toch weten zij daarna feilloos de geboortekolonie te vinden, waar zij een partner zoeken. Om inteelt te voorkomen is het dan belangrijk niet met een broer of zus of andere te nauw verwante vogel te paren. Hoe de pinguïns dat klaarspelen, vroegen de onderzoekers zich af.

De dierentuin-pinguïns mochten kiezen tussen kunstmatige holen die waren ingewreven met de olie die pinguïns uitscheiden om hun veren waterafstotend te maken. Het nogal geurende goedje was afkomstig van niet-verwante vogels die de pinguïns kenden, verwante vogels waar nooit contact mee was geweest, of niet-verwante onbekende vogels. Gemeten werd welke holen het eerst werden bezocht en hoe snel, en hoeveel tijd daarin werd doorgebracht.

Om in weg te kruipen, zo bleek, gaven de pinguïns duidelijk de voorkeur aan holen met de reuk van bekende niet-verwanten, een bewijs dat zij aan reuk het thuisnest herkenden. Ging de keuze echter tussen de reuk van onbekende verwanten en niet-verwanten, dan kozen de pinguïns steevast voor niet-verwant. De onderzoekers concluderen dan ook dat pinguïns aan reuk alleen het eigen nest weten te vinden, en zij inderdaad aan de reuk van een potentiële partner inteelt uit de weg gaan.

Bron: PLoS ONE, september 2011; Beeld: Flickr.