Pas op voor meisjes met geheimen


Ouders moeten oppassen wanneer hun dochter veel geheimen heeft. Dan krijgen ze later waarschijnlijk problemen met hun kind. Dat concludeert onderzoeker Loes Keijsers van de Universiteit Utrecht.

Meisjes verschillen wat dat betreft met jongens: terwijl deze sneller informatie achterhouden voor hun ouders, heeft dit geen invloed op de verhoudingen met ouders. Bij meisjes zijn geheimen echter een voorbode van ellende. Dat blijkt uit een vierjarig onderzoek dat Keijsers, verbonden aan de Onderzoeksgroep Adolescentie van de Universiteit Utrecht, hield onder 309 families. Zowel de ouders als de kinderen (in de leeftijd van 13 tot 16 jaar) namen hieraan deel.

F002/6777

Een mogelijke verklaring voor het verschil tussen jongens en meisjes is de intiemere relatie die meisjes doorgaans met hun ouders hebben. ‘In tegenstelling tot jongens zijn meisjes afhankelijker van emotionele steun van hun ouders. Die steun komt onder druk te staan zodra meisjes dingen achterhouden, wat een ongewenste afstand creëert tussen ouders en dochter. Het gevolg is een slechtere relatie tussen de dochter en haar vader en moeder’, aldus de onderzoeker.

Dat adolescenten geheimen hebben voor hun ouders, is weinig opmerkelijk. Keijsers noemt dit in beginsel een normaal proces. Geheimen hebben is zelfs van belang voor de ontwikkeling van jongeren.

‘Het helpt hen om onafhankelijk en autonoom te worden.’

Echter bij het vermoeden dat het kind, en zeker in het geval van meisjes, wel erg veel verbergt, raadt de Utrechtse onderzoeker aan de adolescent te stimuleren informatie vrijwillig te delen. ‘Breng vrije tijd gezamenlijk door. Ga samen eten of winkelen bijvoorbeeld.’

Het vrijwillig delen van informatie is niet alleen van belang om een goede relatie met het kind te blijven houden, het is ook een wapen tegen criminaliteit: Keijsers toonde in eerder onderzoek al aan dat afname in communicatie tussen ouders en kind kan samengaan met een toename in crimineel gedrag van zowel jongens als meisjes.

Keijsers doet onderzoek naar geheimhouding onder adolescenten. Haar bevindingen verschijnen deze maand in het toonaangevende tijdschrift ‘Developmental Psychology’.