Waar zit je eigenlijk met je gedachten? Niet hier!


Weet je zeker dat je Faqt bezoekt? Hoewel je daar misschien wel bent heengeklikt, zit je met je hoofd vast alweer ergens anders.

Weet je zeker dat je dit bericht aan het lezen bent? Of zit je ondertussen met de gedachten ergens anders? Kan best hoor, want we doen het allemaal en heel erg vaak. Zo vaak dat we er bij Faqt zelfs een beetje van schrokken.

Twee onderzoekers van de beroemde Harvard universiteit zijn namelijk tot de conclusie gekomen dat mensen er de helft van de tijd ‘niet met de gedachten bij zijn’. 46.5 procent van de tijd dat een persoon wakker is denken de hersenen aan iets anders dan waar je op dat moment mee bezig bent. In tegenstelling tot veel dieren, denken wij mensen aan dingen die we verwachten, meegemaakt hebben of niet eens kunnen gebeuren. En we spenderen daar dus uren tijd aan.

De onderzoekers deden een modern onderzoek. Ze vroegen via een iPhone app aan 2500 proefpersonen op willekeurige momenten van de dag of ze gelukkig waren en of ze dachten aan hetgene dat ze aan het doen waren. De mensen waren het gelukkigst tijdens het vrijen, het voeren van een gesprek en tijdens het sporten.

Naast werken waren proefpersonen ongelukkiger tijdens het uitrusten of tijdens het computeren. Het denken aan activiteiten geeft minder voldoening dat het uiteindelijk doen van de activiteiten.

Had die leraar toch gelijk toen hij vroeger zei dat je niet moest wegdromen maar bij de les moest blijven.

Foto: Flickr

Follow Faqtman on Twitter