Pang is ho: wapens zijn slecht (voor de schutter)


pistool

Wapens zijn slecht voor de gezondheid, zelfs als je ze zelf afvuurt. Onderzoek van het Zweedse leger toont aan dat de schutter hersenbeschadiging kan oplopen. Boosdoener is de luchtdrukgolf die vrijkomt bij het vuren van een modern wapen. Die golf gaat alle kanten uit, ook terug naar de schutter. De Zweedse krijgsmacht beperkt daarom vanaf vandaag het aantal kogels dat een soldaat per dag mag afvuren. Nu maar hopen dat Finland niet aanvalt.

De drukgolf van een modern wapen geeft de hersens bij ieder schot een klap. De schedel is niet dik genoeg om die golf tegen te houden, vooral lage frequenties van de schokgolf dringen overal doorheen. Dat kan bij veel schoten achter elkaar leiden tot bloedingen, hersenvliesontsteking en lichte hersenschuddingen.

Hoe zwaarder het wapen, hoe groter de kans op hersenbeschadiging. Vooral antitankwapens, explosieven en houwitsers zijn schadelijk voor soldaten. Onderzoekers van de Gothenburgse Sahlgrenska Academy toonden in opdracht van het Zweedse leger aan dat dit soort wapens bij ieder schot de hersens een flinke oplawaai geven.

Dat verklaart wellicht het zogenoemde veteranensyndroom. Soldaten die ogenschijnlijk gezond van een slag terugkeren, ontwikkelen soms jaren later allerlei ziektes. Vooral geheugenverlies, een teruggang in IQ, slaapproblemen en slecht gehoor worden vaak genoemd, allemaal het gevolg van hersenbeschadiging. Bij soldaten die terugkomen uit Irak heet dat ook wel Gulf War Syndrome.