Oranjefans barsten van hormonen


Wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzochten vijftig Spaanse fans die naar de finale van het WK voetbal in 2010 keken. Zij onderzochten voorafgaand aan de wedstrijd de verwachtingen van de fans en hun testosteron- en cortisolniveau.

Uit het onderzoek blijkt dat de fans tijdens de wedstrijd een hogere testosteron- en cortisolspiegel hadden dan op een normale dag. Mogelijk hebben oranjefans daar vanavond ook last van, het gaat immers om het al dan niet doorgaan in het EK.

Hunelaar vanavond in de spits?
De hormonen testosteron en cortisol nemen toe in competitieve situaties die belangrijk zijn voor de sociale status van de winnaar. In lekentermen: de winnaars stijgt in aanzien, de verliezer schaamt zich.

Kijken naar een belangrijke wedstrijd is waarschijnlijk stressvoller voor mannen dan voor vrouwen: mannelijke fans scheidden meer cortisol af tijdens de wedstrijd dan vrouwelijke fans. Uit de resultaten bleek echter dat het geslacht van de fans niet de belangrijkste voorspeller was van de cortisolstijging: het verschil kon volledig worden verklaard door de mate van fanatisme onder de voetbalfans.

De studie toonde ook aan dat jongere fans meer cortisol afgaven op de dag van de wedstrijd dan oudere fans. Een mogelijke verklaring is dat oudere fans beter om kunnen gaan met de stress van een belangrijke voetbalfinale dan jongere fans.

Vóór het begin van de wedstrijd verwachtten alle Spaanse kijkers dat de Spaanse nationale ploeg zou winnen van het Nederlands elftal. Een dergelijke mate van consensus is vrij uitzonderlijk en suggereert dat de Spanjaarden het volste vertrouwen hadden in de uitkomst van de wedstrijd. Maar de hormonale gegevens doen anders vermoeden.

Follow Faqtman on Twitter