Giga dinosauriër deed aan camouflage


Borealopelta markmitchelli

Camouflage is zo oud als de wereld. Maar dat zelfs een dinosauriër zo groot als een tank er gebruik van maakte, is nieuw.

Uit een vondst in een Canadese mijn blijkt dat de Borealopelta markmitchelli een meester was in camouflage. Deze dinosauriër leefde 110 miljoen jaar geleden, was 5,5 meter lang en woog 1,3 ton. Je zou zeggen dat de planteneter wel van zich af kon bijten; een neushoorn hoeft het immers ook niet van zijn camouflagetechnieken te hebben. Maar de periode waarin deze dinosauriër leefde, was een zeer gevaarlijke tijd, legt professor Caleb Brown van het Royal Tyrrell Museum of Palaeontology in Alberta uit. In het Krijt leefden de grootste, vleesetende landdieren ooit, waaronder de Tyrannosaurus rex.

Dankzij chemische testen op het fossiel hebben wetenschappers ontdekt dat de Borealopelta markmitchelli een roodbruine, knobbelige huid had, met uitsteeksels en vernuftige schaduwen en al. Ze vonden het pigment phaeomelanine dat daarvoor zorgt echter niet op de buik van de dinosauriër, wat duidt op een lichte onderkant. Daarmee doet hij een beetje denken aan onze huidige krokodil met zijn witte buik.

Brown noemt het fossiel de ‘Mona Lisa van de dinosauriërs’ omdat het zo goed bewaard is gebleven. Niet plat, zoals zoveel fossielen, maar 3-dimensionaal. National Geographic vergelijkt het met een ananas van 1,3 ton. Anderen spreken van ‘de slapende draak’ vanwege de vredige slaaphouding van het fossiel. Feit is dat het niet vaak gebeurt dat fossielen zo goed bewaard blijven dat je de kleur en precieze textuur van de huid kunt bepalen.

Dit blijven meestal tergend onbekende factoren voor wetenschappers, samen met het geluid dat de dieren zouden hebben gemaakt. Vandaar ook dat soms de fantasie van filmmakers op hol slaat. Van kleurige dino’s tot brullende T-rexen (die zouden eerder als een duif hebben geklonken). Maar beetje bij beetje komen wetenschappers nu toch meer te weten over het uiterlijk en geluid van de dieren. En dat ook bepantserde giganten met staarten als knotsen wel wat extra beveiliging kon gebruiken. Misschien een ideetje voor de met uitsterving bedreigde neushoorn.

Uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in vakblad Current Biology.