‘Gevaarlijke Nyiragongo vulkaan barst snel uit’


De Nyiragongo is berucht onder vulkanologen. De vuurspuwende berg in Congo staat weer eens op het punt uit te breken. Wegwezen dus.

Soms moet je mazzel hebben. Zoals het team van vulkanologen dat in 1977 onderzoek deed naar de opmerkelijke magma in de Nyiragongo (Congo). Ze voelden de berg onder zich steeds meer beven en braken hun kamp op. Ze waren nog niet van de vulkaan af, of de lava kwam met 100 kilometer per uur van de flanken af.

In 2002 hadden de inwoners van de nabijgelegen stad Goma minder geluk.

De flanken van de vulkaan. Foto: Maik Bunschkowski.
Lava liep door hun straten en maakte vrijwel de gehele bevolking van het door burgeroorlogen al zwaar getroffen Goma dakloos. Bijna 200 mensen kwamen om.

En nu staat de vulkaan opnieuw op het punt uit te barsten. Meer dan welke vulkaan ter wereld worden de activiteiten van de Nyiragongo gevreesd. Dat komt omdat het magma van deze vuurberg bijzonder dun is. Daarom vloeit het bijna als water van de zijkant van de berg af. Binnen enkele seconden heeft het vanaf de 3500 meter hoge top het dal bereikt. Daar vloeit het met de snelheid van een renpaard verder.

De Nyiragongo staat bekend als onberekenbaar. Uitbarstingen kondigen zich zelden aan, en als de berg al rommelt, dan is het vaak te laat om te vluchten. De enige aanwijzing dat er iets te gebeuren staat, is het peil van het magma in de krater zelf.

De uitbarsting van de Nyiragongo in 2002 vanuit de ruimte gezien. Foto: Nasa.
Als dat stijgt – en dat gebeurt nu snel – dan is een uitbarsting aanstaande. De enige manier om dat te checken is door op de kraterrand te klimmen en naar beneden te kijken. In de hitte rond de vulkaan is dat al een hele opgave. Maar het feit dat gewapende bendes zich in het gebied ophouden, maakt het allemaal nog gevaarlijker.

Gelukkig is een internationaal team van vulkanologen met veel pijn en moeite net de vulkaan opgeklommen. Hun boodschap: de vulkaan gaat binnenkort weer klappen, het magma staat tot aan de rand. Of de waarschuwing iets uitmaakt, is onzeker. Ook in 2002 riepen vulkanologen de regering van Congo op het gebied te ontruimen. Dat lieten de machthebbers toen achterwege.