Nijlpaardenzweet tegen zonnebrand


nijlpaarden

Het duurt nog een paar jaar, maar dan smeer je zomers lekker nijlpaardenzweet op je huid. Het werkt uitstekend als een middel tegen een verbrande huid en insecten laten je ook links liggen. Kortom, alleen maar voordelen. Alleen die lucht…

Nijlpaarden staan de hele dag in de hete Afrikaanse zon, maar ze verbranden niet. Al jaren proberen wetenschappers te achterhalen waarom niet.

Amerikaanse onderzoekers denken dat het komt door wat ‘nijlpaardenzweet’ wordt genoemd. Eigenlijk om een soort zalf die het nijlpaard uit een aantal klieren uitscheidt.

Toen onderzoekers van Merced University of California deze zalf onder de microscoop legden, ontdekten ze kleine ronde kristalstructuren in de zalf. Die verstrooien het licht dat anders op de huid van het nijlpaard zou vallen. Door de ronde kristallen verspreid het ‘zweet’ zich bovendien makkelijk over de huid, het nijlpaard kan de natuurlijke zalf makkelijk uitsmeren door langs een boom te schuren.

Daarnaast zit er pigment in het zweet dat ultraviolet licht opneemt. Het fungeert daarmee als een natuurlijke sunblock. Bijkomend voordeel van dit goedje: insecten hebben er een hekel aan en vliegen met een grote boog om het nijlpaard heen.

De Amerikanen zijn nu aan het proberen het nijlpaardenzweet na te maken in het laboratorium. Biomimicry heet deze tak van de wetenschap, het kunstmatig namaken van dingen die je in de natuur vindt.

Het idee is om een crème te maken die je in de zomer op je huid smeert. Daarmee zou je urenlang in de zon kunnen zitten zonder te verbranden.

Dat gaat goed; het grootste probleem tot nu toe is de indringende geur van nijlpaardenzweet. Die is zo sterk, dat je met een dun laagje zalf een uur in de wind zou stinken.