Nazi’s wilden verder met ‘Vierde Rijk’


De Duitsers planden vlak voor het einde van de oorlog een campagne om Europa te destabiliseren. Dat moest de weg effenen voor het Vierde Rijk.

Dat is de opmerkelijke boodschap van een serie documenten die vandaag zijn vrijgegeven door de Britse Nationale Archieven. De documenten gaan over Olivier (soms Olier genoemd) Mordrelle, een Bretonse seperatist die tijdens de oorlog voor de Duitse geheime dienst SD werkte.

Mordrelle als jongeman.
Toen Mordrelle na de oorlog in Italië gevangen werd genomen, vertelde hij over een conferentie in Deisenhofen in de buurt van München in april 1945, een maand voor het einde van de oorlog. Op deze conferentie, georganiseerd door de SS en de geheime dienst RSHA, werd een plan gepresenteerd om na de overgave van Duitsland chaos in Europa en de rest van de wereld te creëren.

Het plan was om anti-communistische bewegingen op te richten die zich later ook moesten verzetten tegen de Amerikaanse en Britse bezettingsmachten in Europa. Deze campagne werd gefinancierd door Duits geld dat in Argentinië werd beheerd. Het geld zou via nazistische bankiers in Spanje en Zwitserland naar de juiste personen worden gesluisd. Een contactpersoon in het Ritz-Hotel in Madrid zou alles coördineren.

Op het moment dat de chaos compleet zou zijn, moesten ontsnapte nazi’s in de Europese landen zich luidkeels gaan manifesteren, niet als nationaal-socialisten maar als beweging van ‘verstandige burgers’. Dat moest de geesten in Europa rijp maken voor een ‘Vierde Rijk’, dat de politiek van het Derde Rijk (nazi-Duitsland) moest voortzetten.

Veel onafhankelijkheidsbewegingen, zoals de Bretonse Nationale Partij, heulden met de Duitsers. Ze zagen in de nazi's een manier om onafhankelijkheid af te dwingen. Hier Indiërs die met de Duitsers meevochten in Afrika.

Volgens Mordrelle, die door de Fransen ter dood was veroordeeld wegen collaboratie, zijn de plannen niet doorgegaan. Tijdens een laatste bijeenkomst in Deisenhofen was de stemming al ‘vreemd’ en kreeg de Fransman de indruk dat alle aanwezigen vooral bezig waren om zichzelf te redden. Na de oorlog werden veel van de deelnemers aan de conferentie gearresteerd. Wat er met het geld van de nazi’s is gebeurd – en de contactpersoon in Madrid – is onbekend.

En Mordrelle? Die werd al snel vrijgelaten en ging door met zijn strijd voor een onafhankelijk Bretagne. Hij woonde in Spanje als Otto Mohr, maar in 1972 keerde hij zonder problemen terug naar Frankrijk. Daar schreef hij enkele boeken over de oorlog, vooral de SS. Hij stierf in 1985. Zijn zoon Tristan is nog altijd actief in de extreem-rechtse hoek.

Deel van het verslag van het verhoor van Mordrelle. Klik voor vergroting. Via The National Archives.

Follow Faqtman on Twitter