Mobiele telefoon maakt asociaal


Wie een mobiele telefoon gebruikt heeft niet zo de behoefte om aardig te zijn tegen anderen of om zelfs maar geld te verdienen. We worden door ons mobieltje een beetje asociaal, zeggen onderzoekers van de universiteit van Maryland (VS) na onderzoek onder jonge mobiele bellers.

Proefpersonen werden vlak na een mobiel telefoongesprek aangesproken of ze vrijwilligerswerk wilden doen. In vergelijking met een controlegroep van mensen die niet hadden getelefoneerd, waren de mobiele bellers veel minder geneigd daar ja tegen te zeggen.

Opvallend is dat mobiele bellers bovendien geld lieten liggen. Een spelletje waarbij de deelnemers echte dollars konden verdienen werd slechter gespeeld door mensen die net hadden opgehangen. Ze verdienden daardoor minder.

Hoe komt dit? Uit eerder onderzoek blijkt dat mensen die mobiel bellen zich erg verbonden voelen met de persoon die ze aan de lijn hebben. Daardoor hebben ze minder behoefte aan verbondenheid met mensen om zich heen. Mobiel bellen is kortom een soort cocon die je afschermt tegen de wereld om je heen.

Bron.

Follow Faqtman on Twitter