Malaria beste medicijn tegen malaria


mug

De onderzoeksvraag was simpel: wat helpt het beste tegen een malaria-infectie? Het antwoord is even simpel maar verbluffend: een malaria-infectie.

Portugese wetenschappers presenteren deze verrassende conclusie in het blad Nature Medicine. Ze verwachten dat hun onderzoek de behandeling en preventie van malaria drastisch kan veranderen.

De Portugezen kwamen er achter dat een patiënt met malaria tegen malaria wordt beschermd door een tweede eencellige parasiet. Deze eencellige parasieten zijn normaal gesproken de boosdoeners van de infectie. Een tweede parasiet begrenst de hoeveelheid ijzer dat in je lichaam beschikbaar is. IJzer is van levensbelang voor de voortplanting van parasieten wanneer ze in je lichaam zitten.

Na een beet van de malariamug gaan de parasieten eerst naar de lever, vermenigvuldigen zich daar, gaan weer weg en vallen vervolgens de rode bloedcellen aan. Er werd tot nu toe aangenomen dat parasieten zowel in de lever als in het bloed ijzer nodig hebben om te overleven.

Deze nieuwe studie bewijst dat een tweede bijt bij iemand die al bloedparasieten bij zich draagt, niet tot een nieuwe infectie leidt. Dit komt omdat de bloedparasieten de nieuwe parasieten weghouden bij het ijzer in de lever, zodat deze zich niet kunnen vermenigvuldigen.

Er zal nu gekeken worden naar ijzersupplementen die mensen in malaria risicogebieden soms toegediend krijgen. De voordelen hiervan wegen misschien niet op tegen de mogelijke nadelen. Het geven van ijzer, zeker bij jonge malariapatiëntjes staat al jaren ter discussie. Nu blijkt dat het wellicht zo kan zijn dat wanneer de tweede parasiet wel genoeg ijzer krijgt hij zich toch kan vermenigvuldigen en niet tegengehouden kan worden door de al aanwezige parasiet. Maar hier is, zoals vaker in de wetenschap, nog meer onderzoek voor nodig.