Magneet doodt depressie


Voel je je down? Zie je het niet meer zitten? Zet een grote magneet op je hoofd en je voelt je snel weer beter.

Over een paar jaar kun je ze waarschijnlijk bij de apotheek krijgen: badmutsen waar een elektrisch snoer uitsteekt. Je zet ze op je hoofd, steekt de stekker in het stopcontact en laat de badmuts haar werk doen. Enige bijwerking is dat je wellicht tijdelijk niet kunt spreken.

Neurologen (wetenschappers die zich met de hersenen bezighouden) worden namelijk steeds enthousiaster over magneten als therapie voor allerlei kwalen die tussen je oren zitten. Het blijkt dat je met een pulserende elektromagneet bijvoorbeeld een depressie kunt genezen.

Een sterke magnetische kracht wordt in de hersenen omgezet in een zwak elektrisch stroompje. Dat kan delen van je brein activeren of juist onderdrukken. In het filmpje is te zien hoe iemand zijn vermogen tot spreken tijdelijk kwijt raakt. Onderzoekers ontdekken steeds meer andere ‘grappige’ toepassingen. Zo kunnen rechtshandige mensen ineens links worden door een magneet op hun hoofd.

Zelfs het gevoel voor goed en kwaad kun je met een magneet veranderen. En als je niets van wiskunde snapt, dan is een magneet de oplossing om een betabrein te krijgen.

In de Verenigde Staten worden magneten nu al gebruikt om mensen met een zware depressie te genezen. Alleen moet je er wel dagelijks voor naar het ziekenhuis komen om de therapie te ondergaan. Dat is natuurlijk onhandig. Vandaar dat het bedrijf Neuralieve nu bezig is een draagbaar model te maken. Deze badmuts met een grote magneet er aan vast kun je gewoon thuis opzetten en gebruiken. Als het goed is, raak je dan van je depressie af.