DiCaprio speelt Alan Turing


Filmster Leonardo DiCaprio gaat waarschijnlijk de rol van computerexpert en wiskundige Alan Turing (1912-1954) spelen in een film over diens leven. Dat meldt Deadline Hollywood.

Turing werd bekend als een van de codebrekers uit de Tweede Wereldoorlog. Hij wist de Duitse enigma-code te breken met weinig meer dan een papieren schriftje en een potlood. Het was een van de beslissende momenten in de oorlog. Later in de oorlog hielp hij mee een van de eerste computers te bouwen.

Het meest beroemd is zijn na-oorlogse werk. Turing zag hoe computers steeds krachtiger en slimmer werden.

Volgend jaar is het Turing-jaar. Dan gaat de film in première.
Hij dacht na over een punt in de toekomst dat computers wellicht intelligenter zouden zijn dan mensen. Dan zouden ze ook in staat moeten zijn om met mensen te spreken.

Om er achter te komen wanneer dat punt was bereikt, bedacht Turing een test, die naar hem zelf werd genoemd.

Als je een computer niet meer kunt onderscheiden van een echte mens, dan is de Turing Test geslaagd en hebben computers minstens dezelfde intelligentie als mensen. Recent is dat punt wellicht bereikt.

Alan Turing was een homoseksueel. In 1952 werd hij veroordeeld omdat hij een seksuele ontmoeting had met een andere man. De Britse staat gaf hem een chemische castratie en verbood Turing om nog aan geheime regeringsopdrachten te werken. Dat stortte Turing in een depressie. In 1954 pleegde hij zelfmoord met een vergiftigde appel, net als in zijn favoriete sprookje, Sneeuwwitje.

Meneer DiCaprio heeft dus nogal een klus te klaren om dit verhaal op het doek te brengen.

Follow Faqtman on Twitter