Lederschildpadden hebben geen duikvest nodig


Lederschildpadden gebruiken hun adem om hun drijfvermogen onder water te beïnvloeden, iets was menselijke duikers ook leren tijdens hun opleiding. Adem je in dan zul je iets stijgen, adem je uit dan daal je weer iets. Handig om over kleine koralen te komen, zonder je duikapparatuur te gebruiken. Alleen duiken de zeeschildpadden net even dieper: tot wel 1.200 meter soms.

Diepzeeduiker in opleiding

Sabrina Fossette van de universiteit van Swansea in Wales heeft samen met een onderzoeksteam meetinstrumenten op het schild van vijf diepduikers nabij de Virgin Islands (Caraïben) gemonteerd om hun duikgedrag goed te kunnen volgen. Ze ontdekte dat lederschildpadden in het eerste deel van hun duik in een hoek van 41 graden actief naar beneden zwemmen om vervolgens op grote diepte te gaan ‘zweven’ door het water. Kennelijk weten ze hun drijfvermogen te reguleren.

Met de gegevens kon Fossette een 3D-weergaven maken van hun hele duik. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of Experimental Biology.

Hoe dieper een dier (of mens) duikt hoe meer druk er op het organisme komt. Bij te snel opstijgen komt er stikstof vrij in het bloed in de vorm van belletjes en dat vormt een groot gevaar voor de duiker die zo decompressieziekte kan oplopen. De schildpadden hebben ook hier iets op gevonden door gecontroleerd met hun zuurstof om te gaan en hun diepte te beheersen. In tegenstelling tot andere duikende zoogdieren ademen ze niet uit voordat ze afdalen (om gevaarlijke gasvorming tegen te gaan), maar zwemmen ze met volle longen naar beneden. Meer onderzoek volgt.

Beeld: Jimmywee

Follow Faqtman on Twitter