Lange mensen verdienen meer


Trek hoge hakken aan naar je sollicitatie, loop op je tenen als je een functioneringsgesprek hebt. Lange mensen hebben een hoger salaris, zo ontdekten Australische wetenschappers.

Er zijn twee werknemers. De ene is 1,80 en de ander 1,85. Je hebt als baas maar één loonsverhoging te geven. Naar wie gaat die? Waarschijnlijk trekt de langere kerel aan het langste eind.

Wetenschappers van de Australian National University onderzochten 20.000 Australiërs op lichamelijke kenmerken en ontdekten dat langere mannen per jaar een paar honderd euro meer salaris mee naar huis nemen dan korte collega’s. Ook bij vrouwen is lengte belangrijk, maar de beloningsverschillen zijn veel kleiner.

Bij mannen beloopt het verschil ongeveer 1,5 procent per 5 centimeter. Voor een gemiddelde Australische werknemer komt dat neer op 270 euro per jaar. Vrouwen moeten 12 centimeter langer zijn dan collega’s om zo veel meer te verdienen.

Waardoor de inkomensverschillen worden veroorzaakt, is niet bekend. De theorie is dat we meer ontzag hebben voor langere mensen en dat omzetten in een hoger loon.