Kwade dronk te voorspellen


De ene persoon wordt heel gezellig na een paar glazen alcohol op, terwijl de ander de hele avond verziekt met zijn kwade dronk. De Ohio State Universiteit (USA) heeft nu onderzocht welke karaktertrekken iemand vatbaar maken voor een kwade dronk – Altijd handig om te weten zo vlak voor de feestdagen.

495 sociale drinkers moesten reageren op stellingen als ‘Ik leef vooral voor vandaag, de toekomst zal zich wel uitwijzen’. Vervolgens werden ze ofwel geplaatst in de ‘alcoholconditie’ waarin ze vrij sterke cocktails kregen, of in de ‘fruitsapconditie’ waarin een beetje alcohol zat en waarvan de glazen een alcoholsmaakje hadden, zodat de proefpersonen dachten dat ze volwaardige cocktails aan het drinken waren.

Mensen die niet zoveel bezig met morgen, krijgen sneller een kwade dronk

De proefkonijnen moesten vervolgens een reactiesnelheidsspel spelen tegen een fictieve tegenstander waarbij de winnaar een elektrische schok mocht toedienen aan de verliezer. Verloren de proefpersonen het spel dan kregen zij van de computer een schokje toegediend die steeds intenser werd, maar de pijndrempel nooit overschreed.

Mensen uit de alcoholgroep die weinig nadachten over de toekomst gaven de langste en hardste schokken terug aan hun tegenstander. De proefpersonen die daarentegen naar de toekomst keken, en nadachten over de impact van het daden, reageerden veel minder agressief. Volgens professor Bushman maakt alcohol sowieso al kortzichtiger, en mensen die niet nadenken over de nabije toekomst, zouden onder invloed van alcohol helemaal ongeleide projectielen worden.

Bushman geeft nog een goede raad mee voor de kerstdagen: ‘Denk je nooit veel na over de impact van je acties en leef je vooral met de dag, let dan een beetje op met drinken. Alcohol mixen met je focus op het heden is een “recipe for disaster”‘.

Bron: Ohio State University. Foto: Scheriton, Dreamstime