Koreaan kloont gloeiende honden


Het heet ‘een doorbraak’ en ‘een potentieel medicijn tegen allerlei ziektes’. Maar het is vooral gek: een Koreaanse wetenschapper heeft lichtgevende honden gemaakt.

Koreanen hebben een slechte naam als het gaat om klonen. Wetenschapper Hwang Woo-suk kwam een paar jaar geleden in opspraak nadat hij had beweerd een mens te kunnen klonen. Het bleek een grote leugen te zijn.

Dat heeft zijn voormalige assistent, professor Lee Byeong-chun, er niet van weerhouden nog een waanzinnig kloonexperiment uit te voeren: lichtgevende honden.

Het gekloonde hondje bij daglicht...
Het gekloonde hondje bij daglicht...

Byeong-chun heeft vier teefjes gefokt met hulp van kloontechnologie. De puppy’s, die allemaal Ruppy heten, zijn genetisch identiek. Alsof dat niet genoeg is, hebben ze nog een opmerkelijke eigenschap: ze lichten op als je ze beschijnt met ultraviolet licht. De Koreaanse professor heeft de genetische code van de honden tijdens het klonen voorzien van lichtgevend dna, waarschijnlijk uit kwallen.

...en als de lichtjes uit zijn. Handig om bij te lezen in bed.
...en als de lichtjes uit zijn. Handig om bij te lezen in bed.

Daarmee heeft Byeong-chun aangetoond dat hij tijdens het klonen dingen kan veranderen aan een organisme. Zijn team is nu menselijke erfelijke aandoeningen aan het implanteren in het dna van nieuwe puppy’s.

Het idee hierachter is dat je op bestelling laboratoriumdieren kunt produceren met een menselijke ziekte, bijvoorbeeld Parkinson. Daarmee kun je veel meer experimenteren doen dan met menselijke proefkonijnen. Dat moet weer leiden tot de snellere ontwikkeling van medicijnen.