Kans op Elfstedentocht groot


Vandaag rijden in Noordlaren (Groningen) de marathonschaatsers waarschijnlijk hun eerste wedstrijd op natuurijs. Dit belooft een strenge winter te worden. Met een Elfstedentocht?

Winters lijken te gaan zoals ze gaan. Het ene jaar is koud, het andere mild. Toch is er wel degelijk een patroon in te ontdekken, dat waarschijnlijk veel te maken heeft met de aan- of afwezigheid van zonnevlekken. Dat bepaalt of het koud wordt of niet.

Koude winters volgen ruwweg een tien- tot twaalfjarig ritme. Dat is goed te zien op een overzicht van Elfstedentochten in de afgelopen eeuw. Veel tochten vallen in clusters van een paar jaar, waarna de tocht een dikke tien jaar niet wordt georganiseerd. Ook de laatste Elfsedentochten volgden dat ritme: in 1985 en 1986 wel, dan elf jaar niet en in 1997 weer wel.

Volgens dat ritme had in 2008 of 2009 de tocht verreden moeten worden. En inderdaad was het vorig jaar bijna zo ver. Dat betekent dat de kans op een strenge winter nu weer bijzonder groot is, hoewel het aantal zonnevlekken wel iets is toegenomen. Tegelijkertijd zijn afgelopen jaar twee grote vulkanen uitgebarsten, de Eyjafjallajökull in IJsland en de Merapi in Indonesië.

Zulke uitbarstingen zorgen voor veel stof in de atmosfeer, waardoor zonlicht wordt tegengehouden. Daardoor kan de temperatuur soms flink dalen. In 1816 zorgde een Indonesische vulkaan er zelfs voor dat er geen zomer was op het noordelijk halfrond.

Als de marathonrijders vandaag van start gaan, kon het dus wel eens het begin van een lang en koud schaatsseizoen worden.

Follow Faqtman on Twitter