Kamelenpis: wonder of vies?


Het Midden Oosten is in rep en roer. Nee, niet over democratie en mensenrechten, maar over kamelenpis. Mag je dat eigenlijk wel drinken van de profeet?

Stel dat je kanker hebt en er slechts één medicijn werkt, urine van kamelen, zou je het dan drinken? Deze vraag wordt in Jordanië en Saudi Arabië momenteel flink bediscussieerd. Vorig jaar betoogde een team van Saudi Arabische onderzoekers van de King Abdulaziz University dat het water van kamelen vol stoffen zit die kankercellen afbreken. Door het spul te drinken, zou je kunnen genezen.

Een kameel in Egypte. Foto: Faqt.nl.

In het Midden Oosten staat kamelenpis al eeuwen bekend als een remedie tegen allerlei kwalen en wordt het waarschijnlijk al heel lang als medicijn gebruikt. Terecht, volgens de Saudi’s, die een ingrediënt, codenaam PM701, uit de urine hebben weten te destilleren dat momenteel wordt getest op kankerpatiënten. Maar mag dat wel? Diverse kenners van de islamitische wetten, de sharia, hebben zich uitgelaten over de vraag of urine een toelaatbaar medicijn is.

De grote kwestie is of kamelenurine als ‘puur’ of ‘verontreinigd’ moet worden gezien, een belangrijk onderscheid voor de sharia.

Urine het nieuwe wondermiddel? Foto: © Stratum | Dreamstime.com.
De geestelijken zijn het daar niet over eens. Sommigen vinden urine per definitie verontreinigd – het is immers afval van de kameel, terwijl anderen wijzen op de natuurlijke herkomst van het vocht en het als puur hebben betiteld. Deze strijd heeft nu zelfs het academische magazine Disarat uit Jordanië bereikt, dat een artikel heeft geweid aan kamelenurine en de vraag hoe puur het nu is. Ook de Jordaniërs komen er niet goed uit.

Voor de Saudische onderzoekers is al dat geklets over puur of verontreinigd maar afleiding, ze hebben inmiddels besloten hun heil buiten de islamitische wereld te zoeken en hebben een patent op PM701 aangevraagd in de Verenigde Staten.

Wellicht kunnen ze eens gaan praten met hun collega’s in India, waar de hele discussie over het drinken van dierlijke urine twee jaar geleden als is gevoerd.

Follow Faqtman on Twitter