Jouw eiwitten doen pijn


Hoe fijn is pijn? De vraag is niet hoeveel plezier je beleefd aan pijn maar hoe snel jij pijn voelt. Check jouw SCN6A en je weet het.

F002/7134

Pijn meten is moeilijk. Je kan iemand wel knijpen en vragen of het pijn doet, maar als je het bij meerdere mensen zou doen krijg je niet echt duidelijke verschillen te zien. Sommige mensen houden zich sterk terwijl anderen misschien overdrijven. Uit nieuw onderzoek is gebleken dat pijn, zoals zoveel dingen in het leven, ons in de genen zit.

De onderzoekers, een team uit Cambridge, kwamen er achter dat er extreme verschillen in pijn optreden bij mensen die een foutje in hun SCN9A-gen hebben. Door dit foutje kunnen voelt een Brits jongetje geen pijn en zou hij bij wijze van spreken zo over hete kolen kunnen lopen zonder ook maar een kik te geven. Ook extreme pijn is mogelijk bij een verkeerd afgesteld SCN9A-gen.

Een minder grote fout in deze gen zou er volgens de onderzoekers voor kunnen zorgen voor een hogere of lagere pijngrens bij mensen. Daarom testten ze het DNA van 578 mensen met osteoarthritis, ookwel artrose genoemd. Hadden deze mensen een normale versie van het gen, dan voelden ze minder pijn dan mensen met een afwijking aan dit gen. Dit verschil kwam ook naar voren bij mensen met diverse rugklachten.

De wetenschappers weten ook waarom het gen voor een verschil in pijngevoel zorgt. Het gen bevat aanwijzingen voor een eiwit dat in de membranen van pijngevoelige zenuwen zit. Dat eiwit moet normaal gesproken zorgen voor het pijn-signaal dat naar je hersenen wordt gestuurd. De structuur van dit eiwit wijkt bij mensen die gevoeliger zijn voor pijn, af van de normale samenstelling. Hierdoor worden er sneller signalen van pijn naar de hersenen gestuurd.

Foto: SciencePhoto