Is het mysterieuze Voynich manuscript eindelijk ontcijferd?

Geschreven in Hebreeuws


Voynich

Het is een van de grootste mysteries ter wereld: het boek dat bekend staat als het Voynich manuscript. Het is oud, tests tonen aan dat het boek waarschijnlijk uit de vijftiende eeuw stamt. Het is prachtig geïllustreerd, met plaatjes van mensen en planten. En de tekst is handgeschreven. Het enige probleem: niemand kan het lezen. Het is opgeschreven in een onbekend schrift in een onbekende taal. Zelfs de beste codebrekers ter wereld konden het eeuwenlang niet ontcijferen.

Tot nu. Canadese wetenschappers hebben een kunstmatige intelligentie naar de pagina’s laten kijken om te zien of er een patroon zichtbaar is. De computer had gelijk een verrassing in petto. Het Voynich manuscript is geschreven in het Hebreeuws, zo wist het programma al na korte tijd te melden. De tekst mag dan in een onbekend schrift zijn opgesteld, de oude joodse taal was er duidelijk in te herkennen.

De wiskundig-linguïsten van de University of Alberta wisten bovendien een tiental pagina’s te vertalen. De computer herkende vooral woorden die met biologie te maken hebben. Op een pagina stonden de woorden boer, lucht, licht en vuur. Dat het mysterieuze boek te maken heeft met kruiden en wellicht recepten bevat voor medicijnen gemaakt van geneeskrachtige planten werd al langer vermoed, vanwege de illustraties.

Het onderzoeksteam geeft toe dat ze nog maar helemaal aan het begin staan. Ze hebben een expert nodig op het gebied van antiek Hebreeuws om de tekst verder te analyseren. Het kan bovendien zijn dat de computer patronen ziet die er niet zijn. Eerdere onderzoeken naar het Voynich Manuscript tonen aan dat het wel eens een uitgebreide ‘grap’ kan zijn, of misschien zelfs middeleeuwse oplichterij. Goed gemaakt, om vooral te lijken op taal, zonder dat er echt iets staat.

Het is niet de eerste keer dat een doorbraak is gemeld bij het ontcijferen van dit boek. En het zal niet de laatste keer zijn. Ook dat is een eigenschap van dit boek, steeds als je denkt een deel te begrijpen, blijkt het toch weer wat anders in elkaar te zitten dan je denkt.