IJs op Zuidpool dikker dan ooit


Slecht nieuws voor Al Gore. De ijslaag op de Zuidpool is aan het groeien. Sterker nog, volgens Australische onderzoekers was hij nog nooit zo dik.

Tegenslag voor doemdenkers over het klimaat. Het Scientific Committee on Antarctic Research, een groep poolonderzoekers van Down Under, heeft net laten weten dat het ijs in oostelijk Antarctica, zeg maar het stuk onder Australië, nog nooit zo dik was.

Gemiddeld is de ijslaag rond onderzoekstation Davis 1,67 meter dik, maar de afgelopen meting moest de peilstok 1,89 meter in het ijs voor de rotsbodem werd geraakt.

Dat brengt de Australische onderzoekers in rechtstreeks conflict met hun eigen regering. Die behoort tot de school van klimaatpaniek; ze voorzien een stijging van de waterspiegel rond Australië van maar liefst 6 meter in 2100. Die pikzwarte toekomstvisie is gebaseerd op metingen in westelijk Antarctica, waar het ijs een beetje is gesmolten.

Volgens de poolonderzoekers is dat echter deel van de natuurlijke cyclus van smelten en aangroeien. Bovendien gaat het daar om een veel kleiner gebied dan de reusachtige ijsplaat van oostelijk Antarctica.

Het al dan niet smelten van de Zuidpool is vele malen belangrijker dan wat er op de Noordpool gebeurt. Noordpoolijs is zout water dat op de zee ligt. Smelt dat, dan stijgt de zeespiegel netto bijna niet.

IJs op de Zuidpool bestaat uit zoet water dat op land ligt. Smelt dat, dan komt er daadwerkelijk water bij in de zee en gaat de zeespiegel fors omhoog. Iets meer dan 80 procent van alle zoete water op aarde ligt in de vorm van ijs op de Zuidpool. Vandaar dat de metingen in Antarctica door klimaatonderzoekers worden gezien als een belangrijke voorspeller voor zeespiegelstijging.