Ideale partner vind je op de dansvloer


Wil je inschatten of iemand een potentiële partner voor je is, vraag hem of haar dan ten dans. De manier waarop iemand danst onthult namelijk aspecten over zijn persoonlijkheid.

Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit van Jyvaskyla in Finland. Op basis van persoonlijkheidstests werden proefpersonen onderverdeeld in vijf types. Vervolgens observeerden de wetenschappers hoe elke groep danste op verschillende soorten muziek. En ze vonden opmerkelijke verschillen.

 • Extraverte mensen maakten de meeste bewegingen op de dansvloer, vaak met energieke en overdreven uithalen met hoofd en handen.
 • Neurotische types maakten korte, schokkerige bewegingen met hun handen en voeten.
 • De vriendelijke (inschikkelijke) persoonlijkheden waren meer geneigd tot een soepele dansstijl. Ze swingden van links naar rechts terwijl ze in het ritme met hun handen meebewogen.
 • Nieuwsgierige mensen met een open geest maakten ritmische op- en neergaande bewegingen. Ze bleven het liefst op een plek staan en bewogen niet zoveel rond als de anderen.
 • Consciëntieuze, georganiseerde types dansten over de gehele dansvloer, en bewogen ook met hun handen verder uit elkaar in vergelijking tot de andere dansers.

 • ‘Het verband tussen persoonlijkheid en dansstijl was groot’, aldus professor Geoff Luck. ‘Muziek roept sterke emoties op bij mensen, die ze vervolgens uiten in hun lichaamsbewegingen.’ Zo kun je aan een danspasje heel veel aflezen.

  De onderzoekers vonden verder dat het soort muziek ook van invloed was op hoe de verschillende types dansten. Rockmuziek prikkelde de proefpersonen tot headbangen, zeker bij de extraverte types was dit effect sterk. De nieuwsgierige, ruimdenkende persoonlijkheden dansten het meest ritmisch op technomuziek.

  Dansen als een malloot zegt natuurlijk ook veel over een persoonlijkheid.
  En de vriendelijke persoonlijkheden kwamen het best uit de verf op Latin muziek: ze bewogen zich soepel en zelfverzekerd op de Latijns Amerikaanse klanken. Rockmuziek was de enige muzieksoort die neurotische personen uit de tent kon lokken. Bij dit genre maakten ze minder korte en zenuwachtige bewegingen.

  Ook Dr Peter Lovatt, psycholoog aan de Universiteit van Hertfordshire en voormalig professioneel danser, beweert dat (dans)bewegingen allerlei subtiele boodschappen uitzenden over wat iemand denkt en voelt. Volgens hem heeft dit zijn wortels in de evolutionaire geschiedenis, en vormt het een belangrijk onderdeel van de seksuele selectie.

  Aan iemand zijn moves kun je zien of iemand een aantrekkelijke (seksuele) partner voor je is. Of zoals de Nederlandse schrijver Simon Carmiggelt ooit schreef: ‘Dansen is de verticale uiting van een horizontaal verlangen’. Een prachtige tegeltjeswijsheid.