Hoe ouder hoe verschillender


Hoe ouder we worden, hoe verschillender we worden. Dit is de conclusie van een studie die mensen vanaf hun zeventigste tot hun negentigste levensjaar volgt.

Oude mensen worden meestal gezien als een tamelijk homogene groep. Ze zijn ziek, eenzaam en niet in staat om voor zichzelf te zorgen. Maar de waarheid is dat de verschillen tussen mensen toenemen met leeftijd. Dat zegt Bo Eriksson, van de Universiteit van Gotenburg in Zweden.

Eriksson bestudeerde deelnemers van de uitgebreide H-70 studie. Die studie draait om een groep willekeurig gekozen personen geboren in 1901 en 1902. Deze mensen worden op de voet gevolgd gedurende hun hele leven. Erikssons studie concentreert zich op de periode vanaf hun zeventigste tot hun negentigste jaar. Het blijkt dat mensen meer en meer verschillen naarmate ze ouder worden.

F002/5711

‘De perceptie dat oude mensen dezelfde interesses, waarden en levensstijl hebben, kunnen leiden tot leeftijdsdiscriminatie. Hoe meer ik mensen in deze leeftijdscategorie bestudeer, hoe meer ik er achter kom hoe onwaar de vooroordelen zijn’, zegt Eriksson.

De Zweed bestudeerde ook verschillen in doodsoorzaken op hoge leeftijd, en heeft ook daar aanwijzingen gevonden van mogelijke leeftijdsdiscriminatie.

Hoe actiever mensen waren, hoe ouder ze werden. Maar in veel gevallen worden oudere mensen met rust gelaten, omdat jongeren denken dat ze geen energie meer hebben. Daardoor vereenzamen ouderen en gaat hun gezondheid en denkkracht sterk achteruit. Dat, terwijl ze vaak nog best in staat zijn tot allerlei activiteiten.