Het einde van de wereld, deel 1


De aardbeving, tsunami en kernramp in Japan hebben de redactie van Faqt aan het denken gezet. Welke rampen hebben de potentie om een heel land of zelfs de wereld te vernietigen? Faqt dook in de geschiedenisboeken.

De eilandkiller: Thera
Toen de aarde nog niet zo dichtbevolkt was, kon een grote ramp bijna een complete bevolking uitroeien. Dat gebeurde met de bewoners van het eiland Thera, het tegenwoordige Santorini. De vulkaan op dat eiland kwam tot uitbarsting in de tweede eeuw voor Christus. De pech voor de eilandbewoners was dat de krater van de vulkaan door een dikke prop gestold lava was geblokkeerd. Daardoor bouwde zich een enorme druk op onder hun voeten. Toen er ergens een scheur in het aardoppervlak ontstond, ontplofte het hele eiland, als een ballon waar je een gaatje in prikt. Tienduizenden doden waren het directe gevolg. Stof van de ontploffing kwam waarschijnlijk zelfs in China terecht, waar de oogst daardoor mislukte. De uitbarsting van de vulkaan Thera is zo groot dat het wordt gebruikt als meetlat voor andere vulkanische rampen in de geschiedenis. Is een uitbarsting een halve of driekwart Thera?

De reizende dood: de Pest

De 'Dans van de Dood', een middeleeuwse afbeelding geïnspireerd door de pest.

Aan het begin van de grote pestepidemie waren er wereldwijd 450 miljoen mensen. Toen de bacterie Yersina Pestis eenmaal was uitgeraasd, waren daar nog maar 350 miljoen van over. Vooral in Klein Azië en Europa had de builenpest huisgehouden, waarschijnlijk is rond de 60 procent van alle Europeanen aan deze dodelijke ziekte gestorven. Dat de pest zulke enorme aantallen mensen kon ombrengen kwam door de zijderoute, een handelsroute over land tussen het Verre Oosten en Europa. Behalve zijde en Chinees porselein kwam over deze route ook de pest mee. Omdat in Europa mensen nog niet aan deze variant van de ziekte waren blootgesteld, stierven ze als vliegen, ze hadden nog geen antilichamen. Tot de dag van vandaag is dit de dodelijkste epidemie ooit.

Dodelijk nationalisme: Eerste en Tweede Wereldoorlog
De 19e eeuw was het tijdperk van de revoluties. Steeds meer Europese volkeren werden onafhankelijk, koningen en keizers werden vervangen door presidenten en dictators. In de eerste helft van de twintigste eeuw zouden deze nieuwe landen twee bijzonder bloedige oorlogen uitvechten om te zien wie het sterkste was. In de Eerste en Tweede Wereldoorlog samen zouden rond de 140 miljoen mensen hun leven verliezen. Door honger en ziektes kwamen daar na afloop van het conflict nog eens miljoenen bij. Omdat de Tweede Wereldoorlog oversloeg naar Azië zou het een intercontinentaal conflict worden. De oorlogen leverden een totaal nieuwe kaart van de wereld op, veel volkeren kozen voor onafhankelijk na de gruweldaden van het slagveld. Twee atoombommen zorgden voor de eerste stralingsdoden, een ramp op zich.

In de volgende aflevering: de Vesusius, Mao en Tunguska