Hash zorgt voor slechte zwemmers


Van marihuana roken krijg je zaadcellen in rare maten en vormen. In de zomermaanden vertonen zaadcellen hetzelfde euvel. Maar zes seksloze dagen doen weer wonderen voor de kwaliteit van sperma bij de eerstvolgende ejaculatie.

Dit heeft een team van onderzoekers van de universiteiten van Manchester en Sheffield ontdekt in een grootscheepse studie naar de effecten van levensstijl op de maat en kwaliteit van sperma. Goed nieuws voor rokers en drinkers: die gewoonten lijken weinig invloed te hebben. Roken en drinken kunnen wel invloed hebben op het DNA in zaadcellen, maar dat is niet onderzocht in het kader van dit onderzoek.

Aan het onderzoek deden 2.249 mannen mee die werden gerekruteerd via veertien vruchtbaarheidsklinieken. Vragenlijsten over hun levensstijl en onderzoek naar de kwaliteit van hun sperma leidden tot de conclusie dat hashrokers meer kans hebben op ‘slechte zwemmers’ die de eicel niet weten te bereiken door hun afwijkende vorm. Uit eerder onderzoek was al gebleken dat mannen die werken met lood en oplosmiddelen als glycolethers (vaak gebruikt in verfindustrie) minder goed zaad produceren.

Toch zeggen de betrokken artsen dat mannen over het algemeen maar weinig aan hun levensstijl kunnen veranderen om beter zaad te produceren. Het uitstellen van vruchtbaarheidsbehandelingen om mannen de kans te geven hun levensstijl te verbeteren heeft dus weinig zin, aldus Andrew Povey van het Institute of Population Health te Manchester.

De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het vaktijdschrift Human Reproduction.