‘Happy-hour-gen’ bepaalt hoe je op alcohol reageert


Kun je een hele avond drinken en toch fris blijven? Of ben je na één glaasje een dag ziek? Dat ligt aan je genen, zeggen Amerikaanse en Duitse onderzoekers.

Sommige mensen hebben het, sommigen niet: het happy-hour-gen. Ben je in het bezit van dit stukje erfelijke code, dan stap je na een avondje in de kroeg weer fris je bed uit. Je genen onderdrukken de kater. Heb je het niet, zet dan de aspirine maar vast klaar.

Het gen zorgt ervoor dat iemand een tolerantie opbouwt voor alcohol. Daardoor heb je steeds meer alcohol nodig om dronken te worden. Amerikaanse en Duitse onderzoekers ontdekten dat mensen die het gen niet hebben, altijd na een bepaald aantal glazen dronken zijn en de volgende ochtend een monumentale kater hebben.

Als experiment werden genetisch gemodificeerde fruitvliegjes blootgesteld aan alcoholdampen. De fruitvliegjes mét het gen werden weliswaar dronken, maar ze herstelden binnen een half uur. Fruitvliegjes zonder het gen hadden veel langer nodig. Over hun hoofdpijn is niets bekend. De onderzoekers maakten een video van de dronken vliegjes.

Volgens de onderzoekers is dit een belangrijke doorbraak bij het zoeken naar een medicijn tegen alcoholisme. De theorie is dat vooral mensen zonder het gen vatbaar zijn voor die aandoening.