‘Genetisch medicijn’ tegen kanker


Wat als je de genen van een mens zo kan aanpassen dat hij geen kanker krijgt en dat bestaande tumoren krimpen? In Californië werken ze er aan.

Deze week kwam het Amerikaanse biotechbedrijf Plexxikon met het nieuws naar buiten dat ze er voor het eerst in zijn geslaagd om een kankerverwekkende genetische mutatie bij mensen ongedaan te maken. Deze mutatie is waarschijnlijk de belangrijkste oorzaak van melanomen, kwaadaardige tumoren die vaak moeilijk te bestrijden zijn.

Door de mutatie wordt een eiwit in het lichaam aangetast. Er komt een deukje in de structuur van B-RAF eiwit, waardoor cellen in de huid een tumor kunnen gaan aanmaken.

Een geprepareerde melanoom onder de miscroscoop.

Plexxikon ontwikkelde een medicijn dat deze mutatie tegen gaat. Middel PLX4032 ‘vult’ het deukje in het eiwit, waardoor het lichaam geen verschil ziet met een normale eiwit. De huid maakt geen kankercellen aan. Zelfs bestaande tumoren kunnen worden bestreden. Bij 24 van 32 geteste patiënten met melanoom kromp de tumor. Bij twee proefpersonen verdween de kanker zelfs helemaal.

Bij Plexxikon zijn ze overtuigd van het nut van het nieuwe medicijn, vandaar dat deze week de eerste resultaten naar buiten zijn gebracht. Maar er loopt een veel grotere test onder kankerpatiënten die pas volgend jaar klaar is. Dan is ook bekend hoeveel mensen het medicijn kunnen gaan gebruiken.

Of het PLX4032 ook op langere termijn werkt, moet nog blijken. Maar dat het kleine Amerikaanse bedrijfje een potentieel zeer winstgevend medicijn heeft ontwikkeld, lijkt wel vast te staan. De Zwitserse farmaciereus Roche heeft aan aangegeven het medicijn verder te willen ontwikkelen. Huidkanker is daarmee wellicht binnenkort een geneesbare ziekte.