Generatie Y: lui, ijdel en gierig?


De jeugd van tegenwoordig is vooral bezig met zichzelf. Ze zijn lui en verwachten voor weinig werk veel te verdienen.

Dat is de uitkomst van een langlopend psychologisch onderzoek van de universiteit van Georgia in de VS. Het onderzoek ondervroeg jongeren die van school af zijn gekomen in 1976, 1991 en 2006. Deze drie lichtingen hebben zich uitgesproken over wat ze verwachten van het leven en hun toekomstige werkgevers.

De uitkomst is schokkend. De eindexamenkandidaten van 2006 waren over het algemeen veel meer met zichzelf bezig. Ze vertoonden volgens het onderzoek schaamteloos individualisme, grenzend aan narcisme. (zie blok onder dit artikel)

Zelfs spelletjes mogen voor Generatie Y niet meer te moeilijk zijn...
Zelfs spelletjes mogen voor Generatie Y niet meer te moeilijk zijn...

‘Generatie Y’ – althans de Amerikaanse variant daarvan – is minder met de gemeenschap bezig en denkt een grote keuze te hebben uit werkgevers. Ze zijn van plan om een baas te kiezen die het meeste geld wil betalen voor hun diensten. Voor zaken als persoonlijke ontwikkeling en massage op het werk zijn ze minder gevoelig.

Ook zijn de schoolverlaters van 2006 niet van plan om hard te werken voor hun geld; ze willen vooral veel vrij om leuke dingen te doen. Ze rekenen er echter wel op een hoge status te bereiken in hun beroep en willen een beloning die daar bij past.

Er is de nodige kritiek op het onderzoek gekomen. Zo is niet genoeg rekening gehouden met het feit dat iedere generatie de afgelopen dertig jaar meer en langer werkt dan de vorige, zo zeggen critici. Jongeren die meer vrij willen, vragen eigenlijk om dezelfde werkuren als hun ouders. Dat jongeren meer geld willen, zou komen omdat het leven veel duurder is geworden.

Ben jij iemand uit generatie Y? Geef je mening in de reacties.

Narcisme (volgens Wikipedia)
Narcisme is een term uit de psychologie. Het is een vorm van gedrag dat wordt gekenmerkt door een obsessie met de persoon zelf (vaak het uiterlijk), egoïsme, dominantie, ambitie en gebrek aan inlevingsvermogen. Iemand die narcistisch gedrag vertoont, noemt men een narcist.
Op het eerste gezicht heeft een narcist een zeer sterk gevoel van eigenwaarde en straalt zelfvertrouwen uit. Vreemd genoeg is echter het tegendeel het geval. Narcisten hebben, meestal onderbewust, juist weinig gevoel van zelfwaarde en compenseren dit door zich als beter of belangrijker dan anderen te beschouwen. […]
Om zich te beschermen tegen kritiek heeft een narcist niet veel aandacht voor de mening of de gevoelens van anderen en zo vaak een onderontwikkeld inlevingsvermogen.