Geen homo-holbewoner


In de buurt van Praag hebben Archeologen een graf ontdekt van een man die als vrouw is begraven. Wie en wat was hij? Waarom is hij zo begraven?

De man is ongeveer 4900 jaar geleden begraven met potten en pannen. Dat is een rite die normaal alleen aan vrouwen was voorbehouden. Wat wilden de mensen die hem begroeven duidelijk maken, dat de man een mietje was?

Een aantal Engelstalige media heeft vanwege de potten het lijk al het label ’the gay caveman’ meegegeven. Maar volgens archeologe Katerina Semrádová staat dat zeker niet vast. ‘Hij is noch een holbewoner noch een homoseksueel. We spreken liever over een persoon van het derde geslacht‘, zo zegt ze. Dat zou ook de potten en pannen verklaren: mensen die geslachtskenmerken van zowel mannen als vrouwen hebben, werden en worden in veel culturen gezien als tovenaars. De potten waren misschien bedoeld voor kruidendrankjes.

Hoe dan ook: de vondst is opmerkelijk te noemen. Hetzelfde team vond eerder al een vrouw die als mannelijke strijder was begraven. Een teken dat in de cultuur die toen in Tsjechië leefde, geslachtsrollen niet duidelijk waren gedefinieerd.