Friet ruikt naar strijkplanken


Je loopt langs de snackbar en daar is hij ineens: die onweerstaanbare lucht van frietjes. Wat maakt de geur van gebakken aardappelreepjes nou zo lekker? Britsewetenschappers hielden een gas-chromatograaf boven de frituur en ontdekten het geheim van patat: strijkplanken.

Volgens onderzoekers van de Universiteit van Leeds is het een combinatie van butterscotch, uien, cacao, bloemen, kaas en strijkgoed(!) die je ruikt. Hun chromatograaf, een apparaat waarmee je gassen kunt ontleden, pikte al die geuren op. Het onderzoek, betaald door de Britse Potato Council in het kader van de National Chip Week, is serieus bedoeld. De wetenschappers gingen ook niet over één nacht ijs; ze gebruikten zowel gefrituurde patat als ovenfriet. Beide soorten ruiken trouwens even sterk.

Onderzoeksleider Graham Clayton gaat wel overboord als hij hoopt dat je frietconnaisseurs gaat krijgen. ‘Misschien gaan we in de toekomst patat wel zien als wijn. Liefhebbers van een zak friet worden experts die indruk maken op hun vrienden door prachtige smaakbeschrijvingen te geven van hun favoriete friet.’

Misschien ook niet. Friet bevat volgens het onderzoek negen smaakcomponenten, betere wijnen 30. Boter schijnt zelfs 200 waarneembare smaken te hebben.

Á propos smaak: misschien komt binnenkort rozemarijnfriet op de markt. Deens onderzoek toont aan dat friet waaraan dit kruid is toegevoegd, veel minder van de giftige stof Acrylamide bevat.