Financieel advies maakt dom


euro

LegioLease, woekerpolissen, World Online en IceSave. Nederlanders hebben nogal de neiging om domme financiële beslissingen te nemen. Waarom toch? Een nieuwe wetenschappelijke studie toont aan dat slechte adviseurs wel eens de boosdoener zouden kunnen zijn. Wie ‘deskundig financieel advies’ krijgt, schakelt namelijk zijn eigen denkvermogen gedeeltelijk uit.

Het onderzoek, uitgevoerd door Emory University in Atlanta, Verenigde Staten toont aan dat mensen ophouden zelf te denken op het moment dat ze een financiële beslissing moeten nemen en ze advies krijgen van een expert op dat gebied.

Proefpersonen kregen een aantal financiële vraagstukken op te lossen. Soms moesten ze op eigen kracht een oplossingen zoeken, soms kregen ze advies van iemand die deskundig was. Ondertussen werd hun hersenactiviteit gemeten.

Wat bleek? Bij de sessies met een deskundige was er veel minder hersenactiviteit te meten. De proefpersonen volgden blind de expert. Dat gebeurde zelfs in gevallen waarin de financiële deskundige overduidelijk verkeerd advies gaf. De proefpersonen dachten zelf immers niet na over het vraagstuk.

Wanneer ga je naar een financieel expert voor advies? De proefpersonen gaven aan vooral in een crisis goede raad te zoeken. Nu dus. Wacht een paar jaar en we hebben weer een nieuwe LegioLease.