Fantasielanden, valse republieken, spookstaten


Over de hele wereld liggen neplandjes, valse republieken en andere spookstaten. Dit zijn de vijf opmerkelijkste.

Sealand
In de Tweede Wereldoorlog bouwde Groot Brittannië een aantal metalen verdedigingstorens op ongeveer tien kilometer uit de kust. Deze constructies zien eruit als boorplatforms en zijn zo gebouwd dat ze door een paar man ze kunnen worden verdedigd tegen een aanval uit zee. Op een van de verlaten torens stichtte een zekere Paddy Roy Bates in 1969 een eigen staat: Sealand. Hij regeert tot de dag van vandaag als Prince Roy of Sealand. Om extra inkomsten te genereren verkocht Roy in het verleden paspoorten van Sealand aan criminelen. De Britse staat zinde dat niet en probeerde Roy meerdere malen te arresteren. Zonder succes tot nu toe. De toren uit 40-45 blijkt inderdaad onneembaar.

De vlag van Sealand

Freedonia
Het ministaatje Freedonia ontstond in 1992 toen een groep studenten hun huis in Houston, Texas, tot een onafhankelijke staat verklaarden. Wat begon als een grap werd al snel behoorlijk serieus, toen steeds meer mensen zich kwamen melden als staatsburger van Freedonia. Bijna allemaal kwamen ze af op de grondwet van het nieuwe land, waarin drugsgebruik wordt goedgekeurd. Momenteel is het staatje op zoek naar echt land. Staatshoofd ‘Prince John’ is in onderhandelingen met Somaliland, een van Somalië afgescheiden deelrepubliek om daar een stuk grond te kopen.

Laissez-faire City (in oprichting)
De schrijfster Ayn Rand (1905-1982) is in rechtse kringen in Amerika erg populair. In haar boeken schrijft ze over een ideale wereld, waarin iedereen vrij is om te doen en laten wat hij wil. Belastingen, bemoeizucht van de overheid en staatsbedrijven waren Rand een doorn in het oog. Een aantal van haar volgelingen probeert een stad te stichten – Laissez-faire City – waar ze volgens de principes van Rand kunnen leven. Volgens een woordvoerder zijn onderhandelingen met Panama in een ver stadium. Anderen beweren dat de groep ruzie heeft en uit elkaar aan het vallen is.

Howland, Baker & Jarvis Islands
Hoewel deze eilanden echt bestaan in de Stille Oceaan, is de Republiek Howland, Baker & Jarvis nep. Het land is een uitvinding van Stephen Abbott uit Amerika die het eilandenrijkje op internet zette om te kijken wie er allemaal in zou tuinen. Bovendien hoopt hij zo reclame te maken voor zijn communicatiebedrijfje, verder heeft Abbott er naar eigen zeggen geen bedoelingen mee. Op de site vraagt hij zelfs nadrukkelijk om niet te informeren naar mogelijkheden voor staatsburgerschap of paspoorten.

Maltezer Orde
Mogelijk het kleinste landje ter wereld. De Maltezer orde werd in 1099 tijdens de kruistochten opgericht door een groep ridders. Deze geheimzinnige orde bestaat tot de dag van vandaag en heeft het internationaal erkende recht munten te slaan, postzegels uit te geven en paspoorten en rijbewijzen uit te geven aan de ongeveer tienduizend leden van de orde. En ze hebben een eigen stukje land: een klein kantoor in Rome, dat internationaal wordt beschouwd als onafhankelijk grondgebied. Er zijn ongeveer 80 ambassades van de orde in de hele wereld. In Nederland is de ambassade te vinden aan de Nieuwe Gracht 14 in Utrecht.