Facebookers zijn gestresste neuronen


Hoewel Beatrix het er misschien niet mee eens is, onderzoek bewijst dat hoe we ons op Facebook gedragen eigenlijk helemaal niet zo vreemd is. Neuronen doen het al jaren zo.

Eigenlijk was het onderzoek andersom, wetenschappers wilden weten hoe neuronen zich gedragen in groepsverband. Maar nu blijken de zenuwcellen als groep vergelijkbaar te zijn met mensen op Facebook.

In beide gevallen is er een klein aantal leden dat ontzettend actief is, actiever zelfs dan de meerderheid van de rest van de leden bij elkaar. Die actieve leden doen niets anders informatie uitwisselen.

Dankzij dit onderzoek kunnen wetenschappers zich in de toekomst nog meer gaan richten op deze druktemakers in de neocortex, het deel van je hersenen dat zorgt voor de fijnste motoriek en de meest ingewikkelde woordcombinaties.

De actiefste neuronen zijn niet zo zeer druk bezig omdat ze van zichzelf druk zijn, ze krijgen alleen meer input dan de neuronen die zich rustiger gedragen. Net als op een sociaal-netwerk website zorgt dit ervoor dat die kleine groep die veel input krijgt, ook het hardste aan het werk is om die informatie verder te verspreiden. Als je op Facebook vaak je status update, krijg je sneller reacties en online vrienden en daarmee meer input om vervolgens weer te delen. En daarmee lijk je dan net op een actieve neuron.

De wetenschappers willen nu weten hoe stabiel de hoeveelheid activiteit is die de drukste neuronen uitvoeren en wat dit betekent voor het leerproces van mensen.

Foto: Flickr