Europa wil naar de maan


maanbasis

Na decennia waarin weinig gebeurde, lijkt de maan weer helemaal terug. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wil er een basis gaan bouwen voor 2030. Een medewerker van ESA liet dat al weten op een conferentie, vlak voor kerst, maar het was onduidelijk of het ging om officieel beleid of een beetje speculeren. De ruimtevaartorganisatie heeft nu officieel laten weten dat het plan op de rol staat.

De basis moet worden gebouwd door robots en 3D-printers. Pas na verloop van tijd komen mensen om de gebouwen in gebruik te nemen. De bedoeling is om de maan goed te onderzoeken, maar ook om onze satelliet te gebruiken als een startpunt voor reizen naar andere planeten, zoals Mars. Omdat de maan veel minder zwaartekracht heeft, kunnen er grotere ruimtevaartuigen opstijgen, waarmee verdere reizen kunnen worden gemaakt.

Het is een ambitieus plan, dat een lange voorbereidingstijd nodig heeft. ESA zal binnenkort moeten beginnen om het doel van 2030 te halen. Maar eerst staat er een ander hoogtepunt op het programma. In maart gaat het ExoMars programma van ESA van start. Op de 14e lanceren de Europanen hun Mars-sonde. Die zal twee jaar onderweg zijn en in 2018 op de rode planeet rondrijden.