Eten zo verslavend als alcohol


Mensen die een eetverslaving hebben, reageren op een pizza net zo heftig als een alcoholist op wodka.

Of je verslaafd kunt zijn aan voedsel is al jaren een hartstochtelijk debat tussen neurologen, verslavingsdeskundigen en biologen. Voedsel, zo zeggen sceptici, heeft niet de heftige uitwerking op je brein als alcohol en drugs; dus kun je er niet aan verslaafd raken.

wel, zeggen mensen die geloven in voedselverslaving, net als bij alcohol kunnen de meeste mensen goed met voedsel omgaan, maar raakt een deel van de bevolking verslaafd aan eten. Zonder veel voedsel komen ze hun dag niet door.

Die laatste groep lijkt te gaan krijgen. Onderzoekers van Yale (Verenigde Staten) hebben mensen waarvan het lijkt alsof ze een voedselverslaving hebben, onder een MRI scanner gelegd. Vervolgens kregen ze plaatjes te zien van pizza’s, bananen, friet en ijs. Het brein van deze mensen reageerde totaal anders dan mensen uit een controlegroep.

Concentreer je op de muffins. Wat gebeurt er nu in je hoofd? Foto: © Sarahgen | Dreamstime.com.

Als ze kijken naar plaatjes als deze, van heerlijke chocolade muffins, wordt het beloningscentrum in hun hersenen zeer actief. Datzelfde effect hebben onderzoekers eerder gezien: bij alcoholisten die een plaatje van een fles wodka te zien krijgen.

Uit het onderzoek blijkt ook dat deze mensen steeds meer voedsel moeten eten om zich emotioneel goed te voelen, nog een teken dat er wel degelijk sprake is van een verslaving.

Een voordeel hebben voedselverslaafden wel. In tegenstelling tot drugs en alcohol is het een relatief goedkope verslaving, niemand jat fietsen om een pak Chocoprins te kunnen kopen.

Follow Faqtman on Twitter