Eerste ‘Marswandeling’


De Italiaan Diego Urbina is de eerste mens die op Mars heeft gelopen. Zonder overigens van de aarde af te gaan.

Gisteravond, een grote hal buiten Moskou. De deur gaat open en twee mannen lopen naar buiten. Dan neemt de eerste man een kleine stap en een grote sprong voor virtueel ruimtereizen. Diego Urbina, een Italiaan van Colombiaanse afkomst, is de eerste mens die voet zet op een stuk vloer dat Mars moet voorstellen.

De merkwaardige scène in Rusland is onderdeel van het Mars 500 experiment. Als de mensheid later deze eeuw naar Mars gaat, dan wordt het een hachelijke onderneming. Astronauten zullen lang van huis zijn. Niemand weet precies wat er gebeurt op zo’n reis. Blijft de bemanning van een ruimtevaartuig na honderden dagen samen in een kleine ruimte samenwerken? Wat doet de afzondering met de psyche van de astronauten? Een eerder experiment eindigde in een drama, nadat een Russische deelnemer een Amerikaanse vrouw onzedelijk betastte.

Daarom wordt nu Mars 500 uitgevoerd. Zes mannen worden 640 dagen opgesloten in een ruimteschip dat op zijn plaats blijft in Moskou. Ze eten astronautenvoedsel, slapen in een piepkleine cocon. Douchen gebeurt maar eens per week. Ondertussen worden al hun bewegingen, gesprekken en acties bestudeerd door een batterij wetenschappers.

De mannen zijn nu op hun doel, ‘Mars’, een stuk hal van zes bij tien meter. De komende 30 dagen blijven de mannen daar, dan begint de ’terugreis’.

Follow Faqtman on Twitter