Dikke vrienden maken je vet


Een paar pondjes vet te veel? Kijk eens om je heen; de kans dat je vrienden aan hetzelfde euvel lijden is groot.

Onderzoekers van de Warwick Universiteit in Groot Brittannië en de Universiteit Leuven in België hebben ontdekt dat het figuur van je vrienden bepalend is voor je eigen lichaamsvorm. Heb je slanke vrienden, dan zul je zelf ook vaak slank zijn. Hangt aan je torso een indrukwekkend vetschort, dan is de kans tien tegen één dat je kennissenkring ook fors is. Een paar dikke vrienden in een groep kunnen volgens de onderzoekers zelfs leiden tot een ‘trend van gekopieerde obesitas’

De oorzaak is dat we vooral naar anderen kijken om te bepalen of we onszelf dik vinden, blijkt uit het onderzoek onder 27.000 Europeanen.

Zo proberen werknemers die graag een promotie willen, vaak slanker te worden dan collega’s. Minder dik zijn dan de concurrentie wordt gezien als een middel om je te onderscheiden.

Maar we spiegelen ons niet zomaar aan iedereen, het liefste aan mensen uit onze eigen socio-economische groep. Hoog-opgeleide vrouwen vinden zichzelf veel sneller dik dan vrouwen met een middelbare of lagere opleiding, zo ontdekten de onderzoekers. De oorzaak: hoger opgeleide vrouwen hebben meer kennis over voeding en beweging en zijn gemiddeld vaker slank. Iemand met een paar pondjes meer valt dus sneller op dan tussen vrouwen die allemaal een beetje mollig zijn.

Volgens professor Andrew Oswald van de Universiteit van Warwick moeten we anders gaan kijken naar overgewicht. ‘Een hoop onderzoek naar dikke mensen concentreert zich op verkeerde voedingsgewoontes en te weinig beweging.

Maar daar gaat het niet om. Het toenemend aantal obese mensen is overduidelijk een sociologisch fenomeen en niet puur een gevolg van een verkeerd dieet. Mensen spiegelen zich aan hun omgeving. Door die te veranderen, kunnen we mensen slanker maken.’

De helft van alle Europese vrouwen vindt zichzelf te dik, tegenover een derde van alle Europese mannen. Vooral vrouwen kijken naar andere vrouwen om zich een mening te vormen over hun eigen figuur. Dikke mannen hebben minder problemen met hun figuur dan dikke vrouwen.