Dik zijn zit tussen de oren


dikEen paar pondjes te veel? Meer zitvlak dan je lief is? Het zit allemaal in je hersenen. Onderzoekers van het Helmholtz Zentrum in München en het Duitse Nationale Instituut voor Genetica hebben ontdekt dat overgewicht vaak wordt veroorzaakt door een combinatie van zes genen. Opmerkelijk: alle zes zijn ze genesteld in het menselijke brein. Dik zijn – zoals zo veel zaken – zit dus tóch tussen de oren.

De Duitsers onderzochten in samenwerking met een paar Europese universiteiten niet minder dan 32.000 proefpersonen en analyseerden meer dan twee miljoen DNA variaties om tot hun conclusie te komen. De zes schuldige genen zien eruit als een serie nummerborden van getaway cars: TMEM18, KCTD15, GNPDA2, SH2B1, MTCH2, and NEGR1.

Na de ontdekking werden nog eens 59.000 mensen onderzocht. En ja hoor, bijna iedereen die deze genen bezit, had last van een paar kilo te veel. Opmerkelijk aan het onderzoek is dat de zes genen allemaal voorkomen in hersencellen. Het vermoeden is dat ze bijvoorbeeld invloed hebben op het hongergevoel en het al dan niet zin hebben in sporten.

Volgens de Duitsers kunnen de dikmakende genen ook verklaren waarom sommige mensen van alles kunnen eten en graatmager blijven, terwijl anderen maar naar een chocoladereep hoeven te kijken om drie kilo aan te komen. De genen bepalen
namelijk ook voor een groot gedeelte of het lichaam zich instelt op zo efficiënt mogelijk vet verzamelen uit beschikbare energie of eten zonder consequenties.

De volgende stap in het onderzoek is om dikke mensen met deze genen nog nauwkeuriger te gaan opmeten. Daarmee moet duidelijk worden of en hoe de genen invloed hebben op de lichaamsbouw. Krijg je met een bepaalde combinatie bijvoorbeeld sneller dikke dijen? Doen andere genen je bovenarmen zwabberen, de gevreesde bingo wings?

En nog belangrijker voor iedereen met een paar kwabjes: kun je die verdomde dikmaakgenen ook uitzetten?