Dik makende beroepen nemen toe


Mensen worden niet alleen steeds dikker omdat ze teveel eten, maar ook door steeds luiere beroepen.

In Amerika vormt een ware epidemie van extreem overgewicht –obesitas– intussen een van de grootst bedreigingen voor de volksgezondheid. Landen als Engeland en ook Nederland lopen niet ver achter. Opvallend genoeg zijn wetenschappers er nog niet helemaal uit wat de precieze oorzaken van de obesitas-epidemie zijn. Natuurlijk, ´elk pondje gaat door het mondje´. Steeds meer mensen eten te veel vetten en suikers. Maar er is nog een andere kant van de medaille die te weinig aandacht krijgt, volgens een nieuwe studie: de energieuitgave. Lichamelijke arbeid verbrandt vet, waardoor de ponden er weer afgaan.

Liever lui dan moe

Volgens de onderzoekers, biomedici en biostatistici van onder andere de universiteit van South Carolina in de V.S., is de tijd die Amerikanen aan vrije tijd besteden, waarin met sport vet verbrand kan worden, in de laatste vijftig jaar niet gedaald. De onderzoekers haalden vervolgens uit overheidsstatistieken gegevens over de beroepen van veertigers, en splitsten die uit naar banen in ´landbouw´, ´productie´ en ´diensten´ . Productie-beroepen werden ingedeeld naar sectoren als bouw, mijnbouw en fabriekswerk. Dienstenberoepen kregen een onderverdeling in onder andere kantoorwerk, verpleging en onderwijs.

Aan alle beroepscategorieën werd een zogeheten MET-waarde gekoppeld, een relatieve maat voor de energie-uitgave (1 MET = stilzitten).

Overduidelijk was de geleidelijke daling in het percentage ´middelzware´ beroepen (meer dan 3 MET, van 50% naar 20%) tussen 1960 en 2010, en de stijging in het percentage ´lichte´ tot ´zittende´ beroepen (2 – 2,9 MET, respectievelijk minder dan 2 MET). Over alle beroepen genomen daalde tussen 1960 en 2010 voor de gehele bevolking de gemiddelde MET van 2,55 naar 2,30. In de laatste vijftig jaar in de V.S. is het dagelijkse energieverbruik door werk met zo´n 100 calorieën gedaald, zo luidde de conclusie: dat moet een significante bijdrage leveren aan een steeds vetter Amerika.

Bron: Church e.a. PloS One, mei; Beeld: Dreamstime.