De ruimte ruikt naar rotjes


De mannen die op de maan liepen, merkten het al. En nu krijgen we bevestiging van de bemanning van het internationale ruimtestation ISS: de ruimte stinkt een beetje.

Afgelopen weekend kwam ruimteveer Discovery terug van een trip naar ISS. Journalisten wilden weten of de astronauten nog iets was opgevallen, zo hoog buiten de dampkring. Voor Dominic “Tony” Antonelli was dat toch wel de geur van de ruimte.

‘Ik was al gewaarschuwd, maar wat opviel was de lucht die je ruikt na een ruimtewandeling.’ De luchtsluis van het ruimtestation heeft direct na sluiten de walm van buskruit, ontdekte Antonelli. Andere astronauten omschrijven de geur als ‘oude printertoner’. Hoe dan ook: de ruimte stinkt.

De maan blijkt naar vuurwerk te ruiken.
Nasa probeert al langer te achterhalen waar de lucht vandaan komt. De theorie is dat de ruimte niet helemaal leeg is, maar allerlei losse moleculen bevat. Die zouden aan de ruimtepakken van de astronauten blijven kleven.

De eerste mensen die opviel dat de ruimte stinkt, waren de mannen op de maan. Zij kwamen terug met verhalen dat hun hele cabine soms naar vuurwerk rook, als ze een wandeling op de satelliet hadden gemaakt.

Toen werd nog gedacht dat de stank alleen op de maan voorkwam en wellicht te maken had met organische resten die daar aanwezig waren. Misschien kan Nasa het raadsel oplossen als ze in 2020 terugkeren naar de maan.

*Update* Ruimte heeft frambozensmaak.

De ruimte mag dan naar rotjes ruiken, hoe smaakt hij? Naar frambozen, is het opmerkelijke antwoord van het Max Planck Instituut voor radioastronomie in Bonn, Duitsland.

Medewerkers van het instituut waren op zoek naar aminozuren rond een jonge ster in het sterrenbeeld Boogschutter. Deze organische verbinding wordt gezien als een van de noodzakelijke ‘bouwstenen’ voor leven.

Aminozuren vonden ze niet, maar hun radiotelescoop pikte wel sporen op van ethyl formate, het chemische middel dat voor frambozensmaak zorgt. Wie met open mond door de ruimte vliegt, proeft dus goedkope kauwgom.