Computer herkent je geslacht


De man achter ´Gay Girl in Damascus´ was snel door de mand gevallen als zijn blog was ingevoerd in een nieuw stuk software.

Het computerprogramma kan op basis van enkele regels tekst bepalen of de schrijver een man of en vrouw is.

De Amerikaan Tom MacMaster deed zich maandenlang voor als een lesbische activiste uit de Syrische hoofdstad Damascus. Duizenden lezers volgden hoe het de 25-jarige Amina Arraf verging te midden van de gewelddadige onlusten in het land. Totdat de 40-jarige, getrouwde MacMaster onthulde dat hij die lesbische vrouw was. Hij schreef de blogs vanuit zijn woonplaats in Schotland.

Computer herkent je geslacht. Bron: Shrimpcrackerz (Flickr)

De nieuwe software zou MacMaster waarschijnlijk vanaf zijn eerste blog hebben ontmaskerd als man. De New Scientist voerde één van zijn berichten in, en binnen enkele minuten zei de computer dat de auteur met een waarschijnlijkheid van ruim 63 procent een man was.

Medewerkers van het Stevens Institute of Technology in New Jersey (VS) bekeken honderden artikelen van persbureau Reuters én de volledige e-maildatabase van het failliete energiebedrijf Enron. Ze vonden meer dan 150 tekstuele kenmerken die aangeven of de schrijver een man of en vrouw is. Het geslacht van de auteur blijkt onder meer te herkennen aan lengte van de alinea’s, de interpunctie en het gebruik van woorden die emoties weergeven.

Voor de gedesillusioneerde volgers van de Gay Girl in Damascus komt de ontdekking te laat. Maar de onderzoekers hopen dat de software ook kinderen kan beschermen tegen volwassenen die zich op internet voordoen als een leeftijdsgenootje. De volgende versie moet ook tweets en Facebook-updates kunnen analyseren.

Zelf proberen of je wordt herkend als man of vrouw? Klik hier.

Follow Faqtman on Twitter