Bij stress schakelen mannen uit


Gestresste mannen sluiten zich af, vrouwen richten zich juist meer op de buitenwereld. Dit blijkt uit een nieuwe studie van de University of Southern California. Stress heeft ook een ander effect op de emotionele huishouding van mannen en vrouwen.

De vaak onderkoelde reactie van mannen op stress is met verscheidene testen in de hersenen aangetoond, met behulp van afbeeldingen en hersenscans. Het deel van de hersenen dat gezichten en de emoties die zij uitbeelden, verwerkt, is bij mannen dan minder actief, vooral in geval van boze en bange gezichten.

Maori's op Nieuw Zeeland hebben een bijzondere manier om gasten zowel te verwelkomen als te waarschuwen geen grappen uit te halen.

Bij vrouwen worden de hersendelen juist actiever. Bij stress zoeken vrouwen ook eerder sociale steun bij anderen.

Commando’s ‘negeren’ blije gezichten

Uit een eerder onderzoek aan de University of California kwam al een opmerkelijk verschil tussen mannen onderling aan het licht. In dat onderzoek kregen een groep Navy Seals (commando’s) en een groep ‘gewone’ mannen ook afbeeldingen van gezichten te zien. De gezichten waren blij, boos of bang. De commando’s waren sneller en beter in staat om boze gezichten te verwerken en daarnaar vervolgens te handelen. Wat natuurlijk handig is in gevaarlijke situaties.

De insula (ook wel Eiland van Reil genoemd, diep in de hersenen gelegen en betrokken bij zintuigelijke informatie en emoties) blijkt veel actiever te zijn dan bij gewone mannen. Wetenschappers plaatsen daar ook wel ons ‘buikgevoel’. De commando’s reageerden echter veel langzamer dan gewone mannen op bange en blije gezichten. Deze selectieve reactie op zintuigelijke input heeft waarschijnlijk te maken met conditionering en nut, zo vermoedden de onderzoekers. Of het een kwestie van training of karakter is, moet nog worden uitgezocht.

Beeld: Illicit Monkey