Amerikanen dachten nucleaire oorlog te winnen


Onderzoekers vonden een film die door het Amerikaanse ministerie van Defensie is gemaakt. De boodschap? Een nucleaire oorlog is te winnen.

Lang gingen historici er van uit dat de Koude Oorlog niet tot een echte oorlog heeft geleid, omdat beide machtsblokken doorhadden dat een nucleaire oorlog niet te winnen viel. Het was onzinnig om aan te vallen, omdat beide blokken elkaar altijd zouden vernietigen.

Generaal Curtis Lemay, Commander-in-Chief van de Strategic Air Command (1948-1957).
Toch blijken zowel de Russen als de Amerikanen tijdens de Koude Oorlog te hebben gedacht dat het mogelijk was om een nucleaire oorlog te winnen. In De Verenigde Staten is net een film opgedoken uit 1957 van het Strategic Air Command, getiteld The Power of Decision.

In de film (trailer onder dit artikel, totale film hier) vertelt de voice over dat er een groot aantal doden zal vallen aan beide kanten van het conflict, ‘niemand zal winnen’. Toch is de conclusie dat de VS uiteindelijk de Sovjet Unie zijn ‘wil zal kunnen opleggen’. Door de superieure wapens van de Amerikanen moet het mogelijk zijn om uiteindelijk superioriteit in de lucht en op de grond te ontwikkelen.

De voice over zegt dat de ‘Sovjets wel moeten opgeven. We hebben de lucht, we hebben de grond en ze weten het’.

Het is onduidelijk wat er met de film is gebeurd. Waarschijnlijk was hij zelfs voor de meest oorlogszuchtige Amerikaanse generaal te direct om aan het grote publiek te laten zien. Waarschijnlijk is de film gebruikt voor intern gebruik in de Amerikaanse strijdkrachten, om de mannen en vrouwen voor te bereiden op het ergste geval.

The Power of Decision is een voorbeeld van Amerika op zijn smalst op het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Het meest verontrustend is – vijftig jaar na dato – hoe dicht we schijnbaar toch zijn gekomen bij een totale nucleaire oorlog. Als je overtuigd bent dat je kunt winnen, is een miljoen doden (of twee of twintig miljoen) wellicht een acceptabel verlies.