2008 duurde seconde langer


De aarde is maar een onbetrouwbare planeet. Ze draait steeds langzamer, wiebelt steeds meer en de magnetische polen lijken ook al aan de wandel. Bovendien duurt een jaar – de tijd die nodig is om één baan rond de zon te maken – geen 365 dagen, zoals veel mensen aannemen, maar 365 dagen, 6 uur 9 minuten en 9,7676 seconden.
Om deze afwijking goed te maken, hebben we schrikkeljaren. Het afgelopen jaar was zo’n jaar met 366 dagen, dat in februari een etmaal extra kreeg. Maar omdat die extra dag iedere vier jaar niet genoeg is, kreeg 2008 er ook nog een seconde bij, afgelopen nacht.

De extra seconde werd om 23 uur, 59 minuten en 60 seconden toegevoegd aan alle atoomklokken in de wereld. Het geneuzel met schrikkelsecondes lijkt overdreven, maar voor verschillende toepassingen, zoals ruimtevaart en bepaalde informatietechnologie is het van levensbelang om precies te weten hoe laat het is.

Vandaar dat er zelfs een echte instantie is die zich bezig houdt met tijd, het Bureau International de Poids et mesures te Parijs. Daar wordt sinds 1955 de tijd heel nauwkeurig bijgehouden. Deze instantie beheert ook de ‘wereldatoomtijd’ een internationale standaard waar alle lokale tijden van zijn afgeleid. De ‘normale’ tijd loopt sinds afgelopen nacht 34 seconden achter op de atoomtijd.