Zwitsers werken aan pedofiliedetector


In het geheim wordt in een Zwitsers laboratorium gewerkt aan een test die moet uitwijzen wie zich tot kinderen voelt aangetrokken. Dat melden de Zwitserse kranten SonntagsZeitung en Le Matin Dimanche. Het zou gaan om de Universitäre Psychiatrische Kliniken Basel, waar met hulp van hersenscans wordt getracht pedofielen van andere mensen te onderscheiden.

Bij de experimenten zouden twintig mannelijke proefpersonen betrokken zijn die een veroordeling op zak hebben voor het bezit van kinderporno. Daarnaast doen twintig niet pedofiele proefpersonen mee.

Ze krijgen allemaal puzzeltjes om op te lossen, waarbij tussendoor een foto van een kind te zien is. Er wordt gemeten hoe beide groepen omgaan met die plotselinge afleiding.

In een reactie laat de kliniek weten dat de experimenten er op zijn gericht om te controleren hoe effectief therapie tegen pedofielen is. Mensen beweren soms wel dat ze zich niet meer laten leiden door lustgevoelens voor kinderen – het zogenoemde roofdiereffect – maar is dat ook zo? Met de scans wil men een referentiekader scheppen.

Een woordvoerder van de kliniek onderstreept dat het niet de bedoeling is dat mensen straks grootschalig worden getest om de pedofiel er uit te kunnen pikken. Het mag geen preventief middel worden waarmee bijvoorbeeld kinderopvang toekomstige werknemers gaat testen. Maar of ze dat tegen kunnen houden?