Zwitsers mummificeren benen


mummificeren

Hoe mummificeerden de oude Egyptenaren? Een Zwitserse onderzoeker wil het naadje van de kous weten. Door twee benen te mummificeren.

Geen oudheidkundige vondst spreekt zo tot de verbeeldingen als een mummie. Vooral de oude Egyptenaren wisten precies hoe ze lijken moesten bewerken zodat er vrijwel geen ontbinding plaats vond. Maar hoe deden ze dat precies?

De Zwitserse anatoom en paleopatholoog Frank Rühli vond dat er maar één ding opzat: zelf aan het mummificeren slaan. Hij nam twee benen die waren afgestaan door een (dode) vrouwelijke donor. Een been werd in een oven verhit tot 40 graden Celsius bij een lage luchtvochtigheid. Daarmee bootste Rühli de omstandigheden in de Egyptische woestijn na.

Het andere been werd geplaatst op een houten ondergrond en bedekt met natron, een witte, zoutachtige substantie die werd gebruikt door de Egyptenaren om een lijk uit te drogen.

Het been uit de oven begon na een maand te rotten, het been dat met natron was behandeld droogde prachtig uit. Uit scans van het been bleek dat het vocht vooral naar binnen trok. Rühli wil het been de komende jaren blijven scannen om te zien hoe het Egyptische procedé op lange termijn werkt.