Zwezerik in muis gekweekt


In de Britse stad Edinburgh is voor het eerst een compleet orgaan gekweekt in een dier. Aan de lokale universiteit werden bindweefselcellen van een muizenembryo (foto) genetisch gemanipuleerd tot ze begonnen te lijken op de cellen die de zwezerik vormen in een gezonde muis. Deze cellen werden bij een volwassen muis ingebracht. Daar groeiden ze uit tot een echte zwezerik.

Dit lichaamsdeel speelt een belangrijke rol bij de afweer van mens en dier. Het produceert cellen die infecties tegengaan. De (extra) zwezerik in de muis is volgroeid en werk net als een gewoon exemplaar. Met relatief eenvoudige middelen is het te verwijderen om te worden gebruikt in een andere muis met een niet-functionerende zwezerik. Het bewijst dat organen gekweekt kunnen worden in een ander organisme dan een embryo.

Tot nu toe werd vooral onderzoek gedaan naar het kweken van organen in het laboratorium, door sommigen ook wel de ‘heilige graal’ van transplantatie genoemd. Maar met het kweken in andere organismes lijkt een snellere manier te bieden om een orgaan klaar te maken voor gebruik.

In hun onderzoeksverslag, gepubliceerd in Nature Cell Biology, waarschuwen de biologen die de ontdekking deden wel dat de zwezerik een relatief eenvoudig orgaan is. Met complexere lichaamsdelen, als levers of nieren, is de kweek in een ander dier nog niet gelukt.