Zwemmen in ziekteverwekkers


Ga je binnenkort naar de Costa? Of dat leuke Franse meertje in de bergen? De kans is groot dat je dan zwemt in virussen.

In 40 procent van het Europese zwemwater vind je ziekteverwekkers, ontdekte het project Virobathe. Vooral aan de Spaanse kust badder je in e.coli, enterococcus en andere bacteriën en virussen die zich onder meer in menselijke uitwerpselen bevinden. Deze micro-organismen voelen zich prima thuis in het lauwe badwater aan de kust.

De e.coli bacterie. Nu ook in je badwater.

Toch zijn de Spaanse badplaatsen niet het ergste. Als je al gaat zwemmen, kun je dat namelijk beter in zee doen. Het zout zorgt dat de ziekteverwekkers eerder dood gaan. Vooral meertjes bevatten veel virussen. De meeste daarvan zijn niet schadelijk voor volwassenen, maar kinderen – die hun weerstand nog aan het opbouwen zijn – kunnen er wel last van krijgen.

De onderzoekers waarschuwen vooral tegen zwemmen in zuid-Europese meertjes na een flinke zomerse regenbui. Er spoelen dan virussen het water in, waardoor de concentratie stijgt en je meer ziekteverwekkers binnen krijgt.

Follow Faqtman on Twitter