Zwartste zwart ter wereld nu als spuitbus

Vantablack laat alle licht verdwijnen


zeer zwart

Nee, deze foto is niet bewerkt met Photoshop, deze man heeft daadwerkelijk een zwarte cirkel in handen. Het ronde object is geverfd met Vantablack, de zwartste zwarte verf ter wereld. Het is door de Britse firma Surrey NanoSystems ontwikkeld voor gebruik door het leger en de marine. De zwarte verf is zeer donker, het absorbeert 99,96 van het licht. Het resultaat is alsof er een gat zit in de werkelijkheid.

Zelfs een laserstraal is niet te zien op het donkere oppervlak, omdat zelfs gebundeld licht verdwijnt in het oppervlak. Elk object ziet er uit alsof het maar twee dimensies heeft, alleen door weerkaatst licht zie je immers diepte. Ideaal om bijvoorbeeld militaire objecten mee te verstoppen.

Maar het zwartste zwart wordt nu ook voor andere zaken dan alleen tanks en vliegtuigen gebruikt. De beroemde Britse kunstenaar Anish Kapoor heeft rechten op de kleur gekocht voor artistieke toepassingen en er is zelfs een versie voor de industrie en onderzoeksinstituten. Daartoe heeft Surrey NanoSystems de kleur in een spuitbus weten te stoppen. Die versie absorbeert ‘slechts’ 99,8 procent van het licht, maar het resultaat is nog steeds verbluffend.

Vantablack bestaat niet uit pigment, zoals normale verf, maar uit piepkleine nanobuisjes. Die zijn 3500 keer dunner dan een menselijke haar en staan op hun kant. Licht dat op een oppervlak terecht komt dat met de verf is behandeld, komt in of tussen de buisjes terecht. Daar zit het vast, een mogelijkheid om terug te kaatsen is er niet. Het resultaat is dat het menselijk oog het oppervlak als zwart waarneemt.